top of page
  • samsarartphoto

Kezek, lábak a levegőben


haladó akro jóga póz, Perlmutter Brigitta és Újhelyi Péter

Kezek, lábak a levegőben, a fizikát meghazudtoló pózok: ez az akro jóga, teljes nevén akrobatikus jóga. Két ember kell hozzá, az egyik az úgynevezett "base", aki háton fekve tartja társát, a "flyer"-t. A flyer nevéhez híven a szinte a levegőben repülve veszi fel a jóga pozíciókat.

Tavaly nyáron ismerkedtem meg az akro jógával egy fesztiválon. A nagy színpad melletti tisztáson sétálva földön fekvő, tornázó embereket pillantottam meg. Leültem és figyeltem őket. Lassan körvonalazódott bennem, hogy amit látok, annak inkább van köze a jógához, mint az általános iskolai tornaórához. Néhány mozdulat, póz, szinte elképzelhetetlennek tűnt. A sors úgy hozta, hogy később közelebbről is megismerkedtem az akro jógával, lévén újdonsült párom akro jógát is oktat. Engem egyenlőre még nem sikerült befognia :)

Az akro jóga újkeletű mozgásforma. Magát a kifejezést 1999 óta használják, ekkor alakult meg ugyanis az első iskolája ennek a kétszemélyes jógának Jessie Goldberg és Eugene Poku vezetésével. Alig 15 éves pályafutása alatt azonban nagy sikert aratott az akro, mára a világ minden táján aktívan gyakorolják. Parkokban, fesztiválokon gyakran látni vállalkozó kedvű párokat.

Magyarországon Újhelyi Péter az elsők között kezdte aktívan gyakorolni majd később tanítani a jógának ezen válfaját. Péter és Perlmutter Brigi vezetésével múlt hétvégén egy egész napos workshop keretében ismerkedhettek meg a vállalkozó kedvűek az akro jógával. A helyszín a budai Down dog jógastúdió volt.

A reggeli lustálkodást előnyben részesítőkre gondolva a workshop 11 órakor kezdődött. Fél órával kezdés előtt már szállingózni kezdtek az érdeklődök, 11 órára kellemes kis csapat verődött össze. Volt, aki egyedül érkezett kipróbálni magát, de természetesen párok is jelen voltak szép számmal. Ami közös volt a résztvevők nagy részében, az a zöldfülűség, mármint ami az akro jógát illeti.

A workshop majdnem egyórás közös bemelegítéssel kezdődött, szellemes gyakorlatokon keresztül. Az én feladatom ugyan a fotózás volt, de a bemelegítés kezdő gyakorlataiban én is részt vettem, nem árt egy kis testmozgás a fotósnak sem. Péter humorosan, de határozottan vezette az egész foglalkozást, ennek köszönhetően kellemes, oldott hangulat alakult ki. Egy biztos, a bemelegítés végére senki se fázott már :)

az akro jóga workshop bemelegítésének pillanatai

a jóga a közösségről is szól, így az első gyakorlatokat közösen végeztük

Rövid szünet után következett a foglalkozás lényege, a páros gyakorlatok. Akro jógánal talán a legfontosabb a bizalom a flyer és a base között, enélkül ugyanis előbb-utóbb borulás, esetleg földön koppanás lesz a vége. Péter a kialakult párok közötti bizalom megerősítésére is mutatott ötletes gyakorlatokat. Ezután következett az alap pozíció, a madár. Már ez az alap pozíció sem könnyű, sőt. Megérezni azt a finom egyensúlyt és optimális terhelést bizony nem megy elsőre. Sokan kétkedve is néztek, mikor Péter és Brigi szemléltette a pózt. Mégis, alig negyed óra alatt minden flyer a levegőben volt. Ezen felbuzdúlva Péter két újabb pózt is tanított a csapatnak. A párok nagy része kis gyakorlással ezeket is abszolválta. Lenti képeim pedig arról árulkodnak, hogy a hangulat sem volt rossz mindeközben :)

A workshop záróakkordja egy fél órás kölcsönös masszázs volt, amire igen nagy szüksége volt 3 óra akrojóga után mindenkinek. Itt bántam igazán, hogy az aktív részvétel helyett a fényképezőgépet választottam, de ahogy mondani szokták; a fotósok élete nem csak játék és mese :)

egy igen nehéz jóga póz

Minden résztvevő pozitív élményekkel és igen komoly izomlázzal zárta az “Akro jóga jamboree” névre keresztelt workshopot. A nagy sikerre való tekintettel hamarosan újra megrendezésre kerül az “akro jóga jamboree”. Pontos dátumot még nem tudni, de aki kedvet kapott a részvételhez, az jelentkezhet az alábbi email címen :

156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page