top of page
  • Writer's pictureKrisztián Bokor

Egy sárkánylány kalandjai és a szív ébredése


Kezemben a fényképezőgépemmel követem az emberalakot öltött sárkánylányt, aki kék selyemruhájában világít a pasztellszürke novemberi táj ködfelhőjében. Mintha egy regény lapjain olvasnám, egyszer csak eltűnik az erdő, és


a Dunakanyar ősi, folyásirányt követő, mégis hatalmas, nyílt térben manifesztálódó energiái vesznek körül,

hiszen a fizikai tér, mint a belső leképezése, ködbe burkolt, nyitott, álomszerű tájként jelenik meg előttem.A bordáim ekkor még egy összetört szívet tartanak össze, amely érezni már képtelen, de az élethez még utolsó indáival kapaszkodik. Szótlanul sétálunk, Vivien vezet; illetve egy nagyobb bölcsesség, amely a gyökerüket vesztett érzelmek erdejéből próbál minden lehetséges úton valamiféle fény felé irányítani, azonban emberi perspektíva egy fájdalommal teli, ködös elmén keresztül tapasztalja a valóságot.Az egyetlen mozgás Vivi, aki évek óta jó barátomként ismer, elfogad, és szavak nélkül is szeret. Ahogy kiérünk a kopár földnyelv hegyeket láttatni engedő nyúlványára, egy végtelen pillanatig elveszek a grandiózus folyókanyarulat nyújtotta látványban.Egy pillanatra csend lesz idebent, és a megértés és az elfogadás szikrája hirtelen szaturálttá változtatja a színeket, a talajt bámuló fényképezőgép pedig emelkedni kezd a kezeim között. Ilyenkor születek. Minden alkalommal, amikor fotográfusként vagyok a leghasznosabb eszköz a létezés kezében, akkor valami szunnyadó ébred odabent.


Tisztábban, mintha a Sengoku Jidai legtehetségesebb szamurájainak kardvágásai hasítanák ketté a szubjektív kínlódás és a jelen tiszta érzékelésének kontúrját: a fájdalom megszűnik létezni, és


kizárólag a kiterjedt érzékelés által befogadott látvány, érzetek, illatok, finomenergiák összessége jelenti a világot a #folyamatosjelen terében.


Vivien megáll, és egy mély belégzés után, mint egy álmából éledő nőstény sárkány, letapogatja maga körül a teret: megérinti a testét, mint akinek új, de mégis ismerős az aktuális inkarnáció, a test, ez a gyönyörű földruha, amely pont egyetlen életen át teszi lehetővé a fizikai sík csodáinak tapasztalását.


Mintha egy másik lény emlékezne egy párhuzamos világra, ahol összeér a mítoszok sárkányalakja és az emberi lét kétlábon járó valósága.

Vivi mozogni kezd, "ahogy kint úgy bent", a teste valósidejű reflexió a néma, belső monológra. Érzelmek, színek, belső tájak, a szív ismeretlen algoritmusai által keletkező hullámok, amelyek a lélekzet ritmusára teremtenek újabb és újabb világokat.A transzformációt az öröm pillanati követik, amikor a lélek táncolni kezd, és a szabadság, az ismert és ismeretlen érzések, a mozgás, maga az élet öröme és ünneplése mutatkozik be. Ezen az úton bármeddig öröm járni, minden lépés szeretetteljes, és univerzumokkal odébb is érezni minden egyes ebből fakadó mosoly görbületét. :)


Felszabadult energiák, színek, szél, és az erdő hangjai... egy gondolatra felfűzve él a természet, mi pedig részeként adjuk-vesszük a jeleket, hullámzunk együtt a nagy egésszel - amelynek részeként mi is - veszi fel az adott formáját.


Végül, ahogy megnyugszik a tér, és újra elindul egy visszahúzódás, előveszem a Nikon F100 filmes fényképezőmet, rákattintom a kedvenc objektívemet, és utat engedve az analóg technológiának, utat engedve a fotonoknak, hogy fényérzékeny filmre égessék a látható tartomány egy másodperc századrésznyi állapotát.


Engedem, hogy az öröklét számára is fennmaradjon erről a gyönyörű lélek földruhájáról visszavert fotonerdő, amely keresztül kísért engem a szív ködbe burkolt óráin, hogy a végén a telt színek és az emberi lét gyönyörű játszóterére érkezzek, egy gyógyult lélek újabb állomása felé.


50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page