top of page
  • samsarartphoto

Zene, tánc, varázslat


portré fotó Fodor Rékáról flamenco tánc közben

Fodor Rékát a tavalyi Everness fesztiválon ismertem meg. Egyből magával ragadott az a tűz, ami áradt belőle a színpadon. Akkor nem is sejtettem, hogy hamarosan barátomnak mondhatom. Arra meg végképp nem számítottam, hogy műtermünket is betölti a flamenco csodájával.

portré fotó : Fodor Réka flamenco közben

Zenészként megérzem, ha valakit átjár a tűz, a zene szeretete. Rékában fantasztikus teremtő erő lakozik, ha zenéről van szó. Szinte felrobban a színpad, ha ő jelen van. Akár ütőhangszereken játszik, akár táncol vagy énekel, nem kell szakavatott zenésznek lennie az embernek, hogy érezze azt a szenvedélyt, ami belőle árad. Ő nem csak a színpadon zenész, bárkivel szívesen leül improvizálni egyet, csupán a zene öröméért. Volt szerencsém cajon hangszeres kurzusára járni, ahol minden jelenlévőnek segített megízlelni, milyen is az örömzene.

portré fotó : Fodor Réka cajon dobon játszik

Fodor Réka székely származású, Erdélyben született. Már fiatalon elvarázsolta a zene csodája, érezte, hogy ez az ő útja. Éppen ezért költözött zenész barátaival Madridba, ahol a flamenco különleges ének technikáját, valamint a táncot tanulta. Később ellátogatott Mexikóba is, ahol főként ütőhangszeres tudását fejlesztette. Végül Magyarországra költözött, ahol számos zenei projektben tevékenykedik, melyek közül legfontosabb számára a Layanda zenekar. Magyarország mellett szülőhazájában, és számos más országban is megfordul a színpadon, a zseniális gitár virtuóz, Estas Tonne oldalán pedig beutazta a világot egy turné keretein belül.

Réka a flamenco ének és tánc mellett tradicionális népi ütőhangszereken játszik; a darbuka, udu és ütőgardony mellett fő hangszere a cajon. Fellépéseire jellemző, hogy ezt a sokszínűségét akár egy számon belül is megmutatja. Énekel, közben két különböző ütőhangszeren játszik felváltva, majd egyszer csak felpattan és táncra perdül minden nézőt elvarázsolva. Olyan jelenség ő, akit nem lehet nem észre venni a színpadon.

fotó Fodor Rékáról tánc közben

Egy Layanda koncerten, a közönség soraiban ülve szemléltem, ahogy Réka felpattan és szenvedélyes flamenco táncba kezd. Magával ragadott a pillanat és a látvány, úgy éreztem, ezt meg kell örökítenem. Akkoriban ismertük már egymást Rékával egy ideje. Felhívtam hát, hogy mit szólna egy fotózáshoz. Meglepetésemre rögtön kapott az alkalmon, két nap múlva már a műtermünkben álltunk a stúdió lámpák fényében. De nem éppen egy átlagos portré fotózásra kell gondolni; a spanyol flamenco ritmusai dübörögtek a hangfalakból, Réka pedig flamenco ruhában pörgött-forgott a műtermi lámpák között olyan átéléssel, mintha csak a színpadon állna, én pedig próbáltam a fényképezőgép célkeresztjében tartani mindeközben (a fotózás végére egészen leizzadtam :) ) . Ez is volt a koncepció, semmiképpen sem beállított műtermi fotókat akartunk. Igyekeztem, hogy képeim visszaadják azt a tüzet és szenvedélyt , amit Réka képvisel.

a képen Fodor Réka tánc közben

Aki esetleg képeim nyomán kedvet kapott a flamenco csodáját élőben is megtapasztalni, esetleg részt venne egy Layanda koncerten, vagy meghallgatná Estas Tonne és Réka közös produkcióját, annak nagyon jó hírem van; jövő héten lehetősége van mindezt egyben megtapasztalni. Az idei Everness fesztiválon Balatonakarattyán fellép a Layanda zenekar, valamint Estas Tonne és Fodor Réka közös koncertje is elvarázsol majd mindenkit. Én ott leszek!

portré fotó Fodor Rékáról

művészi portré Fodor Rékáról flamenco ruhában

művészi fotó Fodor Rékáról flamenco közben

309 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page